zondag 8 november 2009

Natuursteen versus keramische tegels

Andere productiewijze

  • Natuursteen: Puur natuur; ontgonnen uit groeve, over lange afstanden vervoerd en in fabriek versneden (daarom relatief duur)
  • Keramische tegels: worden in fabriek geproduceerd uit gebakken aarde en mineralen

Uitstraling

Natuursteen wordt door velen als statussymbool gezien, hoewel natuursteen niet per se slijtvaster of onderhoudsvriendelijker is dan keramische tegels

Prijs

Natuursteen is meestal wat duurder dan keramische tegels, hoewel prijsverschil sterk gedaald is; tegenwoordig zijn er al standaardformaten van natuursteen beschikbaar vanaf € 30/m²; anderzijds heb je ook exclusieve keramische tegels waar een hoog prijskaartje aan vasthangt.

Uniek versus serieproductie

Vermits natuursteen een natuurlijk product is, zijn geen twee natuursteentegels hetzelfde. Bij keramische tegels worden fabrieksmatig ook verschillen gecreƫerd tussen de tegels om op die manier een natuurlijker uitzicht te verkrijgen, zoals bij tegels uit natuursteen.

Kans op onvolkomenheden

Groter bij natuursteen (adertjes, kleurschakeringen,...): deze zijn weliswaar verantwoordelijk voor unieke karakter van natuursteen, maar het moet uiteraard binnen de perken blijven.

Duurzaamheid en onderhoud

  • Bepaalde natuursteensoorten zijn zeer duurzaam (cfr. kerkvloeren), wat niet wil zeggen dat natuursteen onverwoestbaar is; hangt van hardheid en soort natuursteen af; niet elke natuursteensoort is bestand tegen zuren of chemische elementen. Gebruik dus de juiste producten. Er bestaat immers een volledig gamma van speciale onderhoudsproducten voor natuursteen, zowel voor de eerste grondige opkuis na plaatsing als voor het regelmatig onderhoud.
    Bij de keuze van de natuursteen is het heel belangrijk dat je de steen en de oppervlakteafwerking kiest in functie van de toepassing (vb. living, hal, badkamer, winkel,...) Let daarom op de code waarmee aangeduid wordt waar het materiaal kan toegepast worden.
  • Keramische tegels: als ze tot de hoogste sleetgraadcategorie behoren, zijn ze net als duurzaamste natuursteensoorten nagenoeg onverwoestbaar; keramische tegels hebben niets te vrezen van zuren of andere chemische elementen.

Dikte van de tegels

Vroeger waren natuursteentegels dikker dan keramische tegels en verschilde de dikte van tegel tot tegel. Dat kon problemen opleveren bij renovaties en bij hoogbouw en bemoeilijkte de plaatsing. Tegenwoordig wordt natuursteen meestal ook geleverd in een relatief dunne en een gekalibreerde uitvoering waardoor ze even vlot te plaatsen zijn als keramische tegels.

Geen opmerkingen: